Meg     Musikk     Design     Film     Radio          
    Shades of Grey
    Dead Professional
    Shaid
    Tough Men
    George Sands
      forbannelse

Titel bildet fra dokumentaren
Shades of Grey:
Denne dokumentaren tar for seg konformisme kontra individualisme og toleranse og presenterer publikum for en på mange måter ganske uvanlig person med en like uvanlig livsstil. Filmen tar også opp sosiale stigma i forhold til mental helse. Når vi blir presentert med det faktum at vår hovedkarakter(Zyra) er schizofren/paranoid mot slutten av filmen.


Det at Zyra’s mentalhelse holdes hemmelig til å begynne med i filmen, inviteres publikum til kun å se på ham som eksentrisk. Vi har latt kamera observere denne fargerike personen på en utpreget voyeuristisk måte. Hans mange morsomme og til dels smarte oppfinnelser og påfunn driver underholdningsverdien til å begynne med til værs. Vi lærer Zyra å kjenne og blir invitert til å relatere oss til ham på et personlig plan.

Det er først når publikum har blitt riktig kjent med ham at vi lar ham usjenert fortelle at han både lider av schizofreni og paranoia, men som han sier selv, anser han ikke dette som et problem. I Zyra's øyne er hans unormale mentaltilstand mer enn resurs enn en lidelse, noe som vi faktisk aksepterer etter at vi har fått sjansen til å bli kjent med ham. Hadde jeg valgt å avsløre hans lidelser på et tidligere stadium, hadde mange villet tatt avstand fra ham ut fra egne fordommer og nettopp dette ønsket vi å utfordre publikum på.

For meg var det viktig å gjøre dette til en dokumentar som ikke ville normalisere folk med schizofreni, på måten "de er akkurat som alle oss andre". Vi kunne ha valgt en hovedkarakter som i større grad forsøkte å passe inn i det normale, men det ville ha virket mot sin hensikt. Vi skal nemlig ikke synes synd på en person som er annerledes. Isteden lar denne dokumentaren publikum se en mental helsetilstand fra en helt annen vinkel, nemlig på det vis at det kanskje er vi som har noe å lære.

Mot slutten av filmen blir vi også presentert for en venn av Zyra som heter Alan og som også har diagnosen schizofreni. Allen lever et ganske normalt liv i forhold til Zyra. Han har også ei datter som han har ansvaret for, noe han takler helt utmerket til tross for hans mentale tilstand. Her får publikum muligheten til å se en annen måte å takle schizofreni på samtidig som en får høre om Zyra fra vennenes perspektiv. Vi får da bekreftet at Zyra ganske riktig er stolt av sin "galskap" og anser den som en bedre tilstand enn det å være helt "normal".

Det er lite som er så tilfredsstillende for en regissør som å se at man har oppnådd sitt mål. Etter de første visningene var responsen meget god, og til vår glede oppfattet de fleste de problemstillinger filmen reiste. Det var flott å få høre at filmen ikke bare hadde underholdt, men også gitt den enkelte noe å tenke på. Etter visningene i mai fikk vi høre fra University of Sunderland at vi burde sende den inn og se om vi kunne bli nominert til en Royal Television Award. Denne prisen hadde nemlig også en kategori for studentfilmer. Til tross for hard konkurranse fra mange andre studentproduksjoner, ble filmen nominert og vant også prisen for beste studentproduksjon dokumentarsjangeren i november 2003.


Klikk under for å laste ned filmen:
40 MB:
.wmv
174 MB:
.mpg
Lenker angående Shades of Grey:
- Royal Television Society
- University of Sunderland
- Shooting People
- www.zyra.org.uk 
 
  © Jaxeed - All rights reserved.